Mi a certifikáció?
Köveink tiszta eredete a certifikáció által biztosított.
A certifikálás az a folyamat, melynek során egy független, nemzetközileg elismert laboratórium bevizsgálja a gyémántjainkat, és tanúsítványt állít ki annak tulajdonságairól. A legnagyobb ezzel foglalkozó laboratóriumok az IGI és a GIA. Ők ellenőrizték a mi köveinket is. Minden gyémántunkhoz részletes leírás tartozik, mely az adott kő minden tulajdonságárálól számot ad, illetve igazolja annak növesztett eredetét. Ezáltal lehetetlenné válik a visszaélés.
Gyémántjaink peremébe (szakmai szóval a rundisztjába) egyedi azonosító kódot lézeresen égetnek. Ez a mikroszkopikus szám az egész világon egyedi és hivatalosan számontartott. Ezáltal ékköveink a megfelelő nagyítás alatt bármikor könnyűszerrel beazonosíthatók.
diamond_certification
Miért támadják egyesek a laboratóriumban növesztett gyémántokat?
  • fact
    A drágakő minőségű növesztett gyémántok megjelenése komoly konkurenciát jelent a klasszikus gyémántkereskedelem számára.
  • fact
    Az új technológiák térnyerése olyan szereplőket hagy ki a gyémántkereskedelem soklépcsős folyamatából, akik korábban nélkülözhetetlenek voltak az ellátási láncok fenntartásában.
  • fact
    A növesztett gyémántok minden tulajdonsága megegyezik a hagyományos gyémántokéval. Mivel a különbséget csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, sokan tartanak a visszaélésektől. Ezért mi csak certifikációval rendelkező kövekkel dolgozunk.
diamond_certification
Gyakran ismételt kérdések
faq_diamond
A laborban növesztett gyémánt újdonság?
Előszőr a General Electric Co. laborjában sikerült gyémántot növeszteni az 1950-es években, ám ezek még nem voltak ékszer minőségű kövek, amelyeket a piacon értékesíteni lehetett volna. Csak az elmúlt néhány évben sikerült olyan nagyméretű, ékszer minőségű gyémántokat előállítani, amelyek kívánatosságuk és szépségük tekintetében megfelelnek vagy felülmúlják a természetes gyémántokat. Tehát, bár a laboratóriumban termesztett gyémántok nem új keletű jelenségek, ipari felhasználásuk széles körű, az ékszerkészítés számára csak a közelmúltban váltak elérhetővé.
faq_diamond
Mennyi időbe telik egy laborban növesztett gyémánt előállítása?
Színtől és mérettől függően 60-120 napot vesz igénybe egy gyémánt előállítása.
faq_diamond
Hogy növesztik a gyémántokat?
A gyémántok növesztése azért rendkívül nehéz, mert meg kell teremteni hozzá azokat a különleges feltételeket, amelyek a föld mélyén is a gyémánt kialakulásához vezetnek. Egy IIA típusú gyémánt aprócska szeletét, olyan kamrába helyeznek, ahol biztosítani tudják a hosszantartó, stabil, magas hőmérsékletet és nyomást. A gyémánt szeletet ezután egy kémiai gőzfázisú leválasztásnak (CVD) nevezett eljárásnak vetik alá, ahol a kristályok rétegesen növekednek a forró plazmában. Az eredmény egy valódi nyers gyémánt, amely a bányászott gyémánt összes természetes tulajdonságával rendelkezik.
faq_diamond
Mi az a IIA típusú gyémánt?
A világ leghíresebb és legragyogóbb természetes gyémántjai mind IIA típusúak. A Koh-I-Noor, a Krupp, a Regent és a Dél Csillaga mind ebbe a kategóriába tartoznak. Csak a bányászott gyémántok legjobb 1-2%-a nevezhető IIA típusúnak. Az összes gyémánt közül ezek a legtisztábbak és a legjobb hővezető képességűek. Ahogy a természetes gyémántok a föld felszíne felé emelkednek a mélyből, általában deformálódnak vagy tökéletlenül formálódnak, felvesznek bizonyos szennyeződéseket. A IIA típusú kövek szinte teljesen mentesek ezektől a hiányosságoktól és deformációktól. Minden általunk forgalmazott gyémánt IIA típusú.
faq_diamond
A gyémánt teszter pozitívan jelez a laborban növesztett gyémántnál?
Igen, ezek valódi gyémántok. Összetételük tiszta, kristályos elemi szén. A Clear Diamonds kövei minden olyan teszten átmennek, melyeket a gyémántok igazolására használnak.
faq_diamond
Mi a 4C?
A 4C Sokak számára ismert fogalom, de valójában milyen jelentősége van az árképzésben? A gyémánt szakma a Rapaport Diamond Report ® árlista alapján határozza meg az árat. A Rapaport lista alapja a tökéletes briliáns csiszolás. Megfigyelhető, hogy az ár exponenciálisan emelkedik a tömeg és a tisztaság függvényében. A tömegen kívül fontos faktor a gyémánt színe és zárványosztálya.